MAN EN KUNST 2019

Opdrachtgever/Producent: Avrotros

Presentator Lucas De Man ging ook dit jaar weer samen met regisseur Ilse Vocking op pad tijdens de Nationale Museumweek.
Op zoek naar de bijzondere verhalen achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse musea.

Aflevering 1: Egon Schiele – ‘Portret van Edith’ in Gemeentemuseum Den Haag

De Oostenrijkse expressionist Egon Schiele was berucht om zijn erotische schilderijen van jonge vrouwen. In het Gemeentemuseum Den Haag is echter een van zijn ‘bravere’ doeken te zien: het wereldberoemde portret dat hij van zijn vrouw Edith maakte. Presentator Lucas De Man bezoekt onder meer Schiele’s geboortehuis in Tulln an der Donau en laat in het Weense Leopold museum de expliciete tekeningen en collectie zelfportretten van Schiele zien.

Aflevering 2: Piero Manzoni – ‘Achrome’ in het Stedelijk Museum Amsterdam

De Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni  maakte kunst met zijn eigen adem, hij signeerde lichamen en blikte zijn eigen poep in. Dat laatste werk zou uitgroeien tot icoon van de avant garde kunst. Maar het begon allemaal met zijn reeks witte schilderijen; door Manzoni ‘Achromes’ genoemd, zonder kleur.

Aflevering 3: Yayoi Kusama – ‘Infinity Mirror Room/ Phalli’s Field’ in Museum Boijmans van Beuningen

De Japanse kunstenaar Yayoi Kusama heeft als bijnaam ‘The Polkadot Princess’ en ál haar werk komt voort uit haar geestelijke gesteldheid – ze heeft al jaren last van angsten, paniekaanvallen, hallucinaties en obsessies. Zo ook de installatie ‘Infinity Mirror Room’, een gigantische spiegelkamer met duizenden rode stippen, fallussen en eindeloze spiegelingen waarin je je volledig (in haar geest) kunt onderdompelen.

Aflevering 4: Constatin Brancusi – ‘Het begin van de wereld’ in het Kröller-Müller Museum

Kunstenaars als Jeff Koons en Fabergé zijn dol op eieren. Er is echter één ei aller kunsteieren en dat is het ei van de beroemde Roemeense beeldhouwer Constatin Brancusi. Hij noemde het werk dan ook ‘Le commencement du monde’, het begin van de wereld. Dit asymmetrische ei stelt volgens hem volmaakte schoonheid voor…

Aflevering 5: Hendrick Goltzius – ‘Hercules en Cacus’ in het Frans Hals Museum

De Haarlemse kunstschilder Hendrick Goltzius genoot vooral in het buitenland van een grote reputatie. Hij was zo bekend dat hij vaak incognito moest reizen en zijn misvormde rechterhand onder zijn mantel moest verbergen. Het levensgrote schilderij ‘Hercules en Cacus’ dat hij 1613 schilderde werd onlangs door kunstenaar Jeff Koons exact nageschilderd.

Uitzendingen zijn op 8, 10,11,12 en 13 april 2019 om 22.35 uur op NPO2

Uitzending gemist: KLIK